TAIDETTA JA KOHTAAMISIA SILLAN ALLA LÄPI YÖN


Kuvassa: Taina Riitto (edessä) ja Outi Rämö
Kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan Sillanalusnäyttely pystytetään jälleen kuun vaihteessa Koskisillan alle. Näyttelyssä taide tuodaan tavallisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden matkan varrelle, jolloin taide tulee ihmisten luokse eikä toisinpäin. Hallituksen varapuheenjohtaja ja näyttelysihteeri Taina Riitto sekä hallituksen jäsen Outi Rämö kertoivat mitä sillan alla 31.8-1.9. järjestettävässä taidenäyttelyssä tapahtuu perjantain klo 18 ja lauantain klo 16 välissä.

- Näyttelyn avajaiset ovat klo 18, jolloin kuulemme elävää musiikkia klarinetistin ja haitarinsoittajan toimesta. Pystytämme näyttelyn yhteyteen ensimmäistä kertaa kahvion, josta voi ostaa pikkurahalla kahvin lisäksi vohveleita ja makkaraa. Illan viilentyessä on mukavaa, kun on lämmintä juotavaa ja syötävää tarjolla, kertoo Outi. 

- Näyttelyvalvojat tunnistaa tänä vuonna taiteellisista hatuista. Hattujen avulla erotumme paremmin joukosta ja ihmisten on helppo lähestyä meitä, kertoo Taina. 

Illan hämärtyessä ja yön pimeydessä tarvitaan sillan alle valoa. Vaikka aikaisempina vuosina moni kävijä onkin nauttinut hämärän tuomasta tunnelmasta ja taideteoksien tutkimisesta öljylyhtyjen valossa, on paikalle tulossa lisää valoa. 

- Tuomme perinteisten lyhtyjen lisäksi paikalle erilaisia valosarjoja ja -teoksia, joita asetellaan sillan alle ja sen ympäristöön. Tarkoituksena on, että pimeä sillan alunen näkyisi kauempaakin ja houkuttelisi paikalle kävijöitä, kertoo Taina. 


Arkistokuva: Taina Riitto

Taidenäyttely järjestetään nyt aikaisemmasta poiketen toukokuun sijaan elokuun lopussa. Outi ja Taina toivovat, että samaan aikaan järjestettävän Forssan Mykkäelokuvafestivaalin kävijät löytäisivät tiensä myös Koskisillan alle. 

- Festivaaleilla käy paljon ulkopaikkakuntalaisia, joille tämä voisi olla ihan uusi kokemus. Matka Elävienkuvien Teatterilta Koskisillan alle taittuu kävelytietä pitkin hetkessä, joten toivottavasti Mykkiksen väki poikkeaisi elokuvien jälkeen sillan alla, toivovat Outi ja Taina. 

Mieleenpainuneita kohtaamisia on kertynyt vuosien varrella paljon. Niin polkupyöräilevä nuoriso kuin aamuviiden lenkkeilijätkin ovat innostuneet näyttelystä. Se tuo monen matkan varrelle poikkeavaa piristystä. 

- Ulkona sillan alla taide tavoittaa kaikenikäisiä ihmisiä, jotka lähestyvät meitä taiteilijoita helpommin ja tulevat juttelemaan sekä kyselemään taideteoksista. Sillan alla on ihanan rento tunnelma, kertoo Outi. 

- Ihmiset haluavat tulla näyttelyyn uudestaan, sillä minulta kysellään paljon milloin näyttely taas järjestetään, kertoo Taina. 

Sillanalusnäyttely tarjoaa myös puitteet Kuhankosken Killan jäsenten yhteiseen illanviettoon, alkavan syksyn juhlaan. 

- Kaikki jäsenet ovat tervetulleita, vaikka heidän teoksiaan ei olisi esillä. Yhdessäolo on tosi tärkeää! Tulkaa keskustelemaan ja ideoimaan meidän kanssamme, toivovat Outi ja Taina. 𛲣


Sillanalusnäyttelyn historiaa:
  • Taiteilija Pentti Hammarbergin ideasta lähtenyt Kuhankosken Killan Sillan alla -näyttely oli vuonna 1967 ensimmäinen ulkoilmanäyttely Suomessa. Taiteen ulkoilmanäyttely oli heti suuri menestys, joka huomioitiin televisiota ja valtakunnallisia päivälehtiä myöten. Avajaisiltana näyttelyyn tutustui 700 henkeä. 
  • Sillanalusnäyttelyt muodostuivat Kuhankosken Killan suosituimmiksi näyttelyiksi pitkäksi aikaa. Näyttelyn näki kesäisin jopa kolmetuhatta ohikulkijaa ja pysähtyjää. Killan 50. juhlavuonna 1997 Sillan alta puistoon -näyttelyssä työt levittäytyivät laajemmalle Kehräämön ympäristöön ja Forssan Klubille saakka. 
  • Vuonna 2010 Ars Häme ’10 taideviikolla Sillanalusnäyttely herätettiin uudelleen henkiin. Lähes tuhannen henkilön kävijämäärä oli huikea, vaikka taideviikon muut tapahtumat veivät osan huomiosta. Kävijät toivoivat niin runsaslukuisesti Sillanalusnäyttelyperinteen jatkamista, että Kuhankosken Kilta päätti jatkaa sen perinnettä tästä eteenpäin.
Arkistokuva: Taina Riitto

- Nelli-

Kommentit

Suositut tekstit