HUIKEITA TARJOILUASTIOITA JA AITOA INNOSTUSTA KOIJÄRVELLÄ


 Kuvissa Koijärven koulu-päiväkodin 3-4 -luokkalaisten tekemiä tarjoiluastioita. Kuvat Taija Laurell.

Iloiset tervehdykset Kuvion toimistolta!

Palataanpa näistä loppukesän helteistä hetkeksi viime kevääseen ja tutustutaan Kuvio ry:n, Koijärven koulu-päiväkodin ja keraamikko Taija Laurellin yhteistyössä järjestämiin keramiikkakursseihin. Taijan kursseille osallistui helmikuusta alkaen koulun oppilailaita eskareista kutosiin ja viikonloppukursseille parikymmentä koijärveläistä lasta sekä aikuista. 

Koulun oppilaat ja opettajat upottivat kätensä saveen ja päästivät luovuutensa valloilleen Taijan opastuksella. Yhteistyö tähtäsi pitkäjänteiseen työskentelyyn, mikä toteutuikin kursseilla erittäin hyvin. Innostus kursseja kohtaan näkyi lopputuloksissa, sillä kaikki oppilaat jaksoivat hioa työnsä viimeistellyiksi käyttökelpoisiksi tuotteiksi asti.

- Annoin oppilaille aiheeksi suunnitella tarjoiluastian, jossa huomiota kiinnitetään käytettävyyteen ja pintakoristeluun. Oppilaiden tuli miettiä mitä he haluavat omasta astiasta tarjoilla sekä miten astia istuu käteen kannettaessa ja ojennettaessa, kertoo Taija.


Koululla oppilaat saavat leipoa koulun keittiössä. 
Omilta astioilta olisi mukava tarjoilla leipomuksia. 

- Toivon myös, että oppilaiden astiat pääsivät käyttöön kesän juhlissa. Opiskelen itse lasi- ja keramiikkamuotoilua Hämeen ammattikorkeakoulussa, siksi korostin käytettävyyttä. 


Oppilaiden astiat syntyivät nipistely- ja levytekniikoilla. Pintakoristelu on yksi Taijaa eniten kiinnostava aihe keramiikassa, joten hän otti sen mukaan opetukseen. Koristelu tarjosi myös lisähaastetta niille oppilaille, jotka olivat muotoilun suhteen nopeampia.

- Erityisesti töiden lasitus oli oppilaista erittäin jännittävää, sillä se muuttaa esinettä niin valtavasti. Myös se, että tahmeahkosta savesta muodostui lasituspolton jälkeen kiiltävä esine, jota sai pestä juoksevan veden alla, oli oppilaista hauskaa, kertoo Taija.Ihaninta oli oppilaiden ja opettajien aito innostus.

- Tuntui, että tuntejani todella odotettiin. Oppilaat eivät meinanneet malttaa antaa valmiiden töiden olla vitriineissä vaan he olisivat halunneet viedä ne heti kotiin. Oppilaiden kotoa on tullut paljon ihastelevaa palautetta, kertoo Taija.

Koulun opettajat olivat isona apuna Taijan tunneilla, sillä ryhmäkoot olivat suuria. Opettajien panos polttojen aikatauluttamisen ja onnistumisen suhteen olikin todella merkittävä. Samalla keramiikkauunille tuli toivottua käyttöä ja opettajille varmuutta uunin omatoimiseen käyttöön jatkossa.Viikonloppukurssit erilaisin teemoin houkuttelivat koijärveläisiä

Kaikille avoimia keramiikkakursseja järjestettiin kolmena viikonloppuna maalis- ja huhtikuun aikana. Jokaiselle viikonlopulle oli valittu oma teema, mutta kurssilaiset saivat vapaasti toteuttaa myös omia ideoitansa. Ensimmäisellä kerralla osallistujat pääsivät tekemään pääsiäisaiheista keramiikkaa, tämän jälkeen tarjoiluasioita eri tekniikoilla ja viimeisellä kerralla valmistui keramiikkaa puutarhaan.

- Viikonloppujen aikana kursseille osallistui yhteensä 20 lasta ja 3 aikuista. Osa viikonloppukurssien oppilaista osallistui kaikille kolmelle viikonloppukurssille ja heidän kohdallaan kehitys oli huomattavaa. Heillä oli ihanan innostunut ote tekemiseen, kertoo Taija.


- Koulun puolelta on kovasti toivottu jatkoa kursseille. Jatkaisin myös itse mielelläni yhteistyötä Koijärven koulu-päiväkodin kanssa, vinkkaa Taija .𐦌


Taija Laurell on tekstiili- ja keramiikka-alan artesaani, joka suunnittelee ja valmistaa keraamisia käyttö- ja sisustusesineitä. Hän tekee myös käsinpainettuja tekstiilejä ja paperituotteita. 

Tutustu Taijaan tarkemmin täältä: www.villatalvik.fi

- Nelli- 

Kommentit

Suositut tekstit