TALENT YPÄJÄ ONNISTUI YLI ODOTUSTEN


Hei!

Viime lauantaina järjestetty Talent Ypäjä oli menestys! Kisaan osallistui 63 lasta ja nuorta kahdeksassa eri esityksessä. Tässä Kulttuuri Puomin Katriina Reijosen mukaansatempaava kirjoitus tämän vuoden Talentista.

Lukuiloa!

- Nelli -


Alku näytti haastavalta. Talent-valmennukseen ja Talent Ypäjään oli ilmoittautunut vain neljä osanottajaa viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. ”Järjestetään, kun on jo markkinoinnin vaiva nähty”, todettiin kuitenkin Talent-valmennuksen mentorista, Katja Karisukista, Kulttuuri Puomista ja Kulttuuriyhdistys Kuviosta koostuvassa järjestelytoimikunnassa. Ja mikä suksee siitä syntyikään!

Talent Ypäjä järjestettiin viimeksi vuonna 2016 Kuvion ja Kulttuuri Puomin yhteistyönä. Tapahtumassa esitettiin kuusi erityyppistä esitystä, kaikki kautta linjan todella hyviä. Jäimme miettimään tapahtuman jälkeen, olisikohan kohderyhmä, lapset ja nuoret, kaivanneet enemmän kannustusta osallistumiseen. Sana ”talentti” kalskahtaa joltakin todella superilta, ennen näkemättömältä ja erityisen lahjakkaalta. Haimme kuitenkin eri harrastuksista innostuneita lapsia ja nuoria, jotka ovat nähneet jo jonkin verran harjoittelun eteen vaivaa, mutta joille rakentava palaute kannustavassa hengessä voi tehdä hyvää toistuvien suoritusten vastapainoksi.Talent-valmennus lanseerattiin paikkaamaan kannustuksen puutetta. Valmennukseen sai tulla kuka tahansa, riippumatta siitä, aikooko osallistua Ypäjä Talentiin vai ei. Katja Karisukki kertoi pääsiäismaanantaina 2. huhtikuuta kymmenelle osanottajalle jännityksen hallinnasta, hyvän esityksen elementeistä ja itseluottamuksesta. Luento oli niin tsemppaava ja antoisa, että jokainen osanottaja sai siitä varmasti jotakin irti. Lopuksi Katja antoi jokaiselle täsmävinkkejä kunkin omaa Talent-esitystä varten.

Ilmoittautumisia varsinaiseen Talentiin tippui vielä valmennuksen jälkeenkin. Lopulta meillä oli koossa kahdeksan esitystä, joista suurin osa oli tanssiryhmiä. Palkintojen haaliminen oli haastavaa, koska voittajat, eli yleisön ja tuomariston suosikit, saattoivat olla mitä tahansa yhden ja kahdenkymmenen lapsen väliltä. Kiitos palkintojen lahjoittajille: Loimaan Prismalle, Loimijoki Golfille, Karrinpuomille ja Ypäjän kirjastolle!Talent Ypäjä järjestettiin lauantaina 14. huhtikuuta Kartanon koululla Ypäjällä. Aamu alkoi tuolien laittelulla ja kenraaliharjoituksilla. Kulttuuri Puomin raavaat miehet Juha ja Kalle järjestelivät 90 tuolia ja kolme pitkää penkkiä katsomoon. Niiden arveltiin riittävän. Kaikki esitykset katsottiin kertaalleen läpi ja tsekattiin tekniikat.

Kello 12 alkoi todellinen koitos, ovet avattiin yleisölle. Väkeä lipui tasaiseen tahtiin sisälle ja pian huomattiin, että jaahas, tuolit eivät riitä millään. Positiivinen ongelma sinänsä. Mutta kun porukkaa lappasi yhä vain enemmän tupaan, meinasi iskeä jo hätä käteen. Onneksi ruokalan tuoleja saatiin korvaamaan katsomon penkkivaje.Show alkoi aikataulussaan ja tupa oli täynnä. Pitkälti toistasataa katsojaa pääsi todistamaan seuraavia esityksiä ja tässä järjestyksessä:

Vikkelät Viulistit
Zumba Kids Ypäjä 2: Valmiina juhlimaan
Sami Lustilan jumpstyle -show
Tanssiryhmä Fresh: Ain’t scared
Forssan naisvoimistelijoiden Dance & Beat -ryhmän esitys
Alinan, Melinan ja Lillin Hula hula -show
Cinderella Karisukin twerk-show
Zumba Kids Ypäjä 1: Karnevaalit


Juontajina toimivat Katja Karisukki ja vuoden 2016 Talentin tuomariston suosikki Wilma Mansikkamäki. 13-vuotias Wilma suoriutui juonnoistaan mallikkaasti ja lunasti jälleen yleisön sydämet suoraviivaisella ja kursailemattomalla habituksellaan. Myös Wilman laulutaitoja päästiin ihastelemaan äänestystauon jälkeen. Katja ja Wilma esittivät PMMP:n/Noitalinna Huraan kappaleen Pikkuveli.Tuomaristoon olivat lupautuneet näyttelijä ja laulaja Elli Lukander, Ypäjän kirkkoherra Vesa Parikka (jolta löytyy muuten omakohtainen Talent Suomi -kokemus, ja vieläpä lavalta, eikä katsomosta!) sekä Koski tl:n nuorisoseuran teatteriohjaaja Matti Salminen. Tuomaristo vaikutti olevan kautta linjan ilahtuneita esiintyjien kovasta tasosta ja esiintymisinnokkuudesta. Oman suosikin päättäminen olikin todella haastavaa. ”Voidaanko me valita kahdeksan suosikkia?”, kysyi Elli juryn ajatushautomossa.

Tuomaristo sai, tai siis joutui päättämään oman suosikkinsa ja yleisön äänesti omansa. Kaikki esitykset saivat tuomareilta suitsutusta, mutta he myös muistuttivat harjoittelun tärkeydestä. Matti Salminen oli poiminut Kulttuuri Puomin banderollista yhdistyksen tunnuslauseen, jota hän siteerasi muistuttaen harjoittelun perusluonteesta: 

”Ei vakavasti, mutta tosissaan!”Yleisö äänesti suosikkiaan suljetuin lipuin. Kaikki esitykset saivat ääniä, mutta yksi nousi yli muiden. Tehtävänsä saattoi tehdä myös ryhmän iso koko, mutta kannustusjoukkojen kutsuminen tapahtumaan oli kaikkien osanottajien yhteinen oikeus. Yleisön suosikiksi äänestettiin Zumba Kids Ypäjä 2: Valmiina juhlimaan! Herttaiset 7-9-vuotiaat lapset sulattivat juhlatunnelmissaan yleisön sydämet vielä kerran uusintanäytöksessään, jossa nähtiin jo hiukan vapautuneempia hymyjäkin kuin ensimmäisellä esityskerralla.Tuomaristo perusteli omaa valintaansa sillä, että heidän suosikkinsa on valmis paketti ja sen voi huoletta lähettää esiintymään Lasten maatalousnäyttely Mansikkiin syyskuussa ja Ypäjän Yöhön elokuussa. Esiintymismahdollisuudet olivat nimittäin osa Talentin palkintoja. Tuomariston suosikin tittelin lunasti Tanssiryhmä Fresh! Heidän upea esityksensä, jossa kuullaan Suomen Euroviisu-kappale, Saara Aallon Monsters, nähtiin niin ikään uusintana. Olivatkohan tytöt arvanneet pääsevänsä vielä lavalle uudelleen? He nimittäin jakoivat esityksensä jälkeen kiitokset eteenpäin ohjaajalleen Satu Monoselle, jonka panosta ryhmän eteen tytöt kiittelivät vuolain kehuin ja kukkasin. Myös Zumba Kidsit ovat Satun ohjaamia ryhmiä.

Talentin jälkipuinnit siirtyivät seuraavalle viikolle, mutta ainakin pikaisten kommenttien perusteella voidaan todeta, että jatkoa seurannee. Talent oli rohkaiseva kokemus niin esiintyjilleen kuin järjestäjille, jotka arvelivat, että yleisössä saattoi istua montakin lasta ja nuorta, joita kykykatselmus jäi mietityttämään positiivisella tavalla. 

Ehkä näemme heidät seuraavassa Talentissa jo lavalla?

Kuvat ja teksti: Katriina Reijonen

Kommentit

Suositut tekstit