NÄITKÖ KIROILEVAN SIILIN JA AHISTUNEEN PUPUN?

Milla Paloniemen sarjakuvatyöpaja Humppilan yläasteella

Hei!

Viime viikolla vietettiin lukuviikkoa, jonka teemana tänä vuonna oli Mun tarina. Kulttuuriyhdistys Kuvio ja Leka -verkostoimainen lastenkulttuurikeskus järjestivät viikon aikana teemaan sopivia sarjakuvataiteilijoiden vierailuja ja työpajoja Forssassa, Jokioisilla ja Humppilassa. Oman tarinansa pääsivät kertomaan Kiroileva siili -sarjakuvan luoja Milla Paloniemi sekä Ahistunutta Pupua piirtävä Kris Keränen. 

Ahistunut Pupu ja Kris Keränen Forssassa Kuhalan yläasteella

Löysin yllättävän paljon yhteistä molempien sarjakuvataiteilijoiden tarinoista, hahmoista ja niiden syntymisestä. Niin Kiroileva siili kuin Ahistunut Pupukin syntyivät vahingossa. 

Kris kulutti aikaansa työharjoittelussa piirtelemällä pieniä söpöjä eläimiä. Yksi niistä oli Ahistunut Pupu, joka kuvasi Krisin sen hetkisiä ahistumisen fiiliksiä. Kiroileva siili taas syntyi taideluennon aikana, jolloin Millalla oli tapana piirrellä muistiinpanojen kylkeen. Molemmat sarjakuvataiteilijat julkaisivat nämä sattumalta syntyneet sarjakuvastripit netissä ja ne herättivät yleisön mielenkiinnon välittömästi! 

Molemmat naiset ehtivät julkaista yhden omakustannealbumin ennen kustantamoiden mukaantuloa. Milla sai Kiroilevan siilin omakustannealbumin myyntiin Akateemiseen Kirjakauppaan, jossa se nousi myydyimpien listalle. Se onkin ainut omakustanne, joka on yltänyt tälle listalle. Krisin Ahistunut Pupu omakustannetta myytiin Turun Sarjakuvakaupassa, jossa pysyi kolme kuukautta myydyimpien albumien top5 listalla. Tähän päivään mennessä Milla on julkaissut kahdeksan Kiroilevan siilin albumia ja Kris kaksi Ahdistuneen pupun tarinaa. 

Yhteistä molemmille hahmoille on niiden samaistuttavuus. Stressi, pelkotilat ja yleinen turhautuminen ovat Ahistuneen Pupun arkea. Kiroileva siili on negatiivisesti lähes kaikkeen suhtautuva, kärsimätön, ärhäkkä, sisukas ja rääväsuinen pikku otus. Molempiin on helppo samaistua! 

Sarjakuvataitelijaksi ei synnytä yhdessä yössä. Molemmat naiset ovat omien sanojensa mukaan piirtäneet aina! Kris muistelee kuinka hänellä oli pienenä tyttönä tapana herätä viikonloppuisin klo 4.30 piirtämään. Muiden perheenjäsenten vielä nukkuessa, hän otti kynät ja paperit ja uppoutui omaan maailmaansa. Milla piirtää vieläkin samalla intohimolla kuin lapsena. Hän muistaa kuinka hän lapsena piirsi lattialla kyynervarret mustina sellaisella vimmalla, että paperit vain viuhusivat ja kuvia syntyi hurjaa vauhtia. Tässä ei ole siis mitään epäselvää, molemmat naiset rakastavat piirtämistä! 

Pyysin Millaa ja Krisiä kertomaan omat vinkkinsä sarjakuvataiteilijan urasta haaveileville nuorille. 

MILLAN VINKIT
  • Piirrä mahdollisimman paljon!
  • Ei kannata tavoitella rahaa, euron kuvat silmissä ei kannata alalle lähteä. Ole sydämellä mukana.
  • Sarjakuvaa voi opiskella, ota selvää erilaisista vaihtoehdoista. Olen itseoppinut, enkä ole opiskellut sarjakuvakursseilla, mutta tiedän että niitä löytyy.
  • Julkaise netissä (blogit, facebook, twitter, tumblr).
  • Painata pienoislehti omakustanteisesti ja mene sen kanssa sarjakuvafestivaaleille. 
  • Sarjakuvaporukka on pieni ja avoin, kehen tahansa voi ottaa yhteyttä ja kysyä rohkeasti neuvoja.
Milla Paloniemi piirtämässä Humppilan yläasteella

KRISIN VINKIT
  • Piirrä aina kun pystyt!
  • Kehitä taitojasi aktiivisesti ja jos sinulla on valmiita sarjakuvia, julkaise niitä sosiaalisessa mediassa (facebook, twitter, tumblr).
  • Ei kannata olla epäsosiaalinen vaan luoda kontakteja uusiin ihmisiin. Maailmassa ei pärjää yksin!
  • Ota selvää paikallisista sarjakuvakerhoista, osallistu miitteihin, taidenäyttelyihin ja erilaisiin tapahtumiin.
Kris Keräsen näytölle piirtyy Ahistunut Pupu Tölön koululla


Millan ja Krisin työpajoissa lapset ja nuoret pääsivät piirtämään omia sarjakuviaan. Milla jakoi koulujen sarjakuvatyöpajoissa improsarjistehtäviä, joihin hän nappasi aiheet kirjoista tai alias-pelistä. Aikaa kunkin sarjakuvan tekoon oli aluksi 10 minuttia ja lopuksi vain 30 sekuntia. Krisin työpajoissa piirrettiin yhdessä Ahdistunutta Pupua, omia hahmoja ja lyhyitä sarjakuvia. 

Millan sarjakuvatyöpajan 10 minuutin inprosarjistehtävä, aiheena Hirviö.

Milla vieraili
16.4. Forssan Keskuskoululla
17.4. Humppilan yläasteella
18.4. Jokioisten Paanankoululla

Kris vieraili
16.4. Forssan Kuhalan ja Tölön kouluilla
18.4. Forssan Kuhalan koululla

Iso kiitos molemmille sarjakuvataiteilijoille!

- Nelli -

Lue lisää:
http://www.kiroilevasiili.fi/
http://ahistunupupu.tumblr.com/
https://www.facebook.com/AhistunuPupu/


Kommentit

Suositut tekstit