NELLI HAASTATTELEE: RETROPELIT LÄPI ELÄMÄN

Hei! 
Kävin jututtamassa uutta kaveriani Minnaa ja kirjoitin jutun hänen harrastuksestaan - retropeleistä! 


Pelikonsolit ovat kuuluneet Minnan, 36, elämään niin kauan kuin hän muistaa. Aina välillä ne  ovat saaneet suuremman huomion ja toisinaan ne on unohdettu kaapin perälle piiloon. Ensimmäinen markkinoille tullut Nintendo ja muut sen jälkeen hankitut pelikonsolit ovat kulkeneet hänen mukanaan pienestä tytöstä kolmekymppiseksi äidiksi asti.

Minnan pelaaminen jäi teininä selvästi taka-alalle, kun muut asiat alkoivat viehättämään nuorta naista. Innostus palasi takaisin parikymppisenä, kun äiti löysi Minnan vanhan Nintendon vaatehuoneensa kätköistä.

-  Äiti kysyi, haluanko pelikonsolin omaan kotiini vai hävitetäänkö se. Silloin löytyi tosin vain konsoli ja ohjaimet vasta vuosien päästä. Pelejä ei löytynyt koskaan. Ostin Somerniemen kesätorilta kympillä pelin, jotta pystyin kokeilemaan toimiiko konsoli vielä. Se toimi hienosti ja näin innostus pelaamiseen palasi takaisin, kertoo Minna.

Peliharrastus jatkaa kulkuaan nyt Minnan ja hänen 3-luokkalaisen esikoispoikansa yhteisenä juttuna. Heidän suosikkinsa on 80-luvun retropeli Bomberman, jota pelataan silloin kun pikkusiskot ovat jo nukkumassa. Poikaa huvittaa vanhojen pelien grafiikka. Se kun on hänen mukaansa aikamoista palikka-pikselimössöä. Nykyään perheessä on käytössä kaksi vanhinta pelikonsolia ja muut ovat hyvässä säilössä.

- Omien lapsien kohdalla olen tarkka peliajoista ja -rajoista, sillä tiedän miten koukuttavia pelit voivat olla. En tosin tiedä nykypeleistä juuri mitään, koska minua kiinnostaa vain nämä vanhat. Onneksi meillä on olemassa vielä sellainen vanha telkkari, johon nämä pelikonsolit saa kiinni. Uudet televisiot kun eivät tue näitä pelejä.


Taistelupelistä tähän päivään

Parikymppisenä, vanhan Nintendon löytymisen jälkeen, Minnan ostoslistalla oli uusi pelikonsoli, Playstation 2, jota hän pelasi sen aikaisen naispuolisen kämppäkaverinsa kanssa ahkerasti. Silloin taistelupeli Tekken innosti näitä naisia ja sitä pelattiin usein ennen baariin lähtöä monta tuntia.

Perheen perustamisen myötä peliharrastus unohtui hetkeksi, mutta palasi takaisin elämäntilanteen muuttuessa radikaalisti. Playstation 3 ja tasohyppelypeli LittleBigPlanet tulivat Minna elämään hänen jäädessään pienen poikansa yksinhuoltajaäidiksi. Lapsen nukkumaan menon jälkeen löytyi hetki aikaa pelaamiseen.

Vuosia myöhemmin Minna löysi nykyisen aviomiehensä, joka jakaa saman kiinnostuksen vanhoja pelikonsoleita kohtaan. Miehen myötä Minna pääsi tutustumaan Xbox pelikonsoliin. Siihen ensimmäiseen markkinoille tulleeseen malliin.

- Kun lyötiin hynttyyt yhteen, naureskeltiin, miten paljon pelikonsoleita molemmilta löytyy. Yhteiseen kotiin muutti nimittäin yhteensä kuusi konsolia! Saatoimme pelata yhdessä monta tuntia putkeen sellaisina harvinaisina viikonloppuina, jolloin ei ollut muuta tärkeämpää tekemistä. Samaan aikaan innostuin SingStar karaoke-pelisarjasta, joka on tullut hankittua kokonaisuudessaan kotiin. Kutsuimme ystäviä kotiin ja vietimme SingStarin parissa useita iltoja. Tämä tosin oli ennen kuin perheeseemme syntyi kaksi tytärtä.Ei tullut tietokonetta, tuli Nintendo

Minna sai ensimmäisen kosketuksen pelikonsolien maailmaan jo ennen kouluikää, kun äiti toi lahjaksi Nintendo pelikonsolin hänen toivomansa tietokoneen sijaan.

-  Myyjä oli ihmetellyt, miten minun ikäinen pieni tyttö haluaa tietokoneen ja vakuuttanut äidin ostamaan pelikonsolin tietokoneen sijaan. Muut vanhemmat olivat myös hyvin hämmästyneitä siitä, miksi näin nuorelle ylipäätänsä hankittiin jotain tällaista. Silloin elettiin 80-lukua ja Nintendo pelikonsolit olivat vielä uusi juttu, kertoo Minna.

Pettymys muuttui kuitenkin nopeasti iloksi ja haaveet tietokoneesta jäivät taka-alalle. Pelikonsolin mukana tulleet pelit Super Mario Bros ja Duck Hunt imaisivat neidin pelien maailmaan.

-  Sain pelata kun aikuiset eivät katsoneet telkkaria. Tuolloin kotona oli vain yksi televisio ja se piti jakaa tietysti koko perheen kesken. Se rajoitti pelaamista kummasti.𑂽


- Nelli -

Kommentit

Suositut tekstit