NUORTEN SUOMI DOC -LYHYTDOKUMENTTI KILPAILU 2017 - DOKUMENTIT NYT KATSELTAVISSA

Hei!

Kulttuuriyhdistys Kuvio toteutti 10-18 -vuotiaille suunnatun Suomi Doc -lyhytdokumenttikilpailun satavuotisen Suomen kunniaksi ajalla 1.1 - 27.10.2017.  

Minulla on nyt ilo esitellä kilpailuun osallistuneet ja 10.12.2017 Elokuvagaalassa palkitut dokumenttielokuvat arvioineen.ENSIN VÄHÄN TAUSTOJA ELI MISTÄ KILPAILUSSA OLI OIKEIN KYSE?

Suomi Doc- lyhytdokumenttikilpailu 2017 oli osa Sata suomalaista tekoa - tarinoita eri vuosikymmeniltä - Suomi 100 -hankkeetta ja sitä tuki Hämeen liitto. Kilpailu oli avoin kaikille 10-18 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Lyhytdokumentin sai kilpailussa toteuttaa kännykällä, iPadilla, kameralla tai videokameralla ja sen kestoksi määriteltiin 5-15 minuuttia. Dokumenttien teemana olivat tarinat Suomen eri vuosikymmeniltä Kuvion toiminta-alueen sisältä. 


Kilpailuun osallistui kaksi dokumenttielokuvaa, jotka ovat Humppilan ja Ypäjän elokuvakerhojen tuotoksia. 

Kuvio järjesti dokumenttien tekijöille ja heidän kutsuvierailleen Elokuvagaalan viime sunnuntaina Forssan Elävienkuvien teatterissa. Elokuvagaalassa päästiin näkemään dokumentit isolta valkokankaalta, josta katseltuna ne pääsivät kunnolla oikeuksiinsa. Dokumenttielokuvien tekijät kuulivat Jussi Pellonpään elokuvista laatimat elokuva-arviot ja heidät palkittiin Bio-kaaren, Filmtownin, S-ryhmän ja Vesihelmen lahjoittamilla lahjakorteilla. Lopuksi gaalaväki pääsi nauttimaan Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvasta elokuviin kuuluvien tarjoulujen kera. 

Elokuvat löytyvät Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n youtube-kanavalta ja nyt täältä blogistani, elokuva-arvioiden kera. 


Perttulanmies

Ypäjän elokuvakerhon Perttulan mies -dokumentti palkittiin sisällöstä ja eri tyylilajien saumattomasta yhdistämisestä.

Jussi Pellonpään arvio dokumentista:

Nykaikaiseen mediamaailmaan ja informaatiotulvaan sijoittuvan intronsa, ja dokumentaarisen osionsa jälkeen nokkelasti historiaan siirtyvä eeppinen tarina valottaa Ypäjän ja Perttulan menneisyyttä.

Runsaasti faktoja sisältävä elokuva, jossa vaativat näyttelijäsuoritukset kannattelevat hienosti yksityisestä yleiseen kohoavaa tapahtumaketjua, joka lopulta tuli koskettamaan tuhansia ihmisiä.
Samalla vahvasti yksilölliseen kerrontaan panostava elokuva tulee muuttamaan nykyaikaisen käsityksen entisaikojen maanjaosta.

Sisällöllisesti rikas, useista tyylilajeistaan huolimatta vahvasti aiheessaan pysyvä esitys osoittaa tekijöidensä taitoa ja ymmärrystä eri formaateille ja tuo vaietun historian kouriin tuntuvasti nykyhetkeen.

Jussi Pellonpää


Ihana vapaus

Humppilan elokuvakerhon Ihana vapaus -dokumentti palkittiin luovuudesta ja visuaalisesta näyttävyydestä.

Jussi Pellonpään arvio dokumentista:

Modernisti elokuvan tekijöiden tietoiskulla alkava, suurelle yleisölle aikaisemmin tuntematonta legendaa valottava selviytymistarina.

Surrealismia lähestyvät lavastusratkaisut ja uniikisti luotu ajankuva yhdistyvät taustalla kuuluviin sodan ääniin tavalla, joka synnyttää unenomaisen atmosfäärin.

Sukupolvelta toiselle kulkenut tarina rohkeudesta ja suomalaisesta sisusta on kuin luotu juhlistamaan maamme 100-vuotissyntymäpäiviä.

Myös erikoistehosteiden käytössä on kekseliäisyyttä, kerronnan ollessa suoraviivaista aina pysäyttävään finaaliinsa saakka.

Jussi Pellonpää


Lopuksi vielä kiitokset dokumenttien tekijöille, elokuvakerhojen ohjaajalle Jesse Ollulalle ja kaikille kilpailun ja Elokuvagaalan järjestämiseen osallistuneille! 

- Nelli -

Kommentit

Suositut tekstit