NELLI HAASTATTELEE: DEAR TOM, COME TO FINLAND!

Hei! 

Päädyin Kuvataidekoulun grafiikkapajalle jututtamaan Outi Rämöä hänen Tom Waits yhteydestään. Outi kuuntelee Tom Waitsin lauluja ja tekee omia taideteoksiaan hänen musiikkinsa inspiroimana. Juttelimme myös Outin maalaamista skeittilaudoista.


Ystäväni, joka on suuri Tom Waits fani, lähetti minulle aikoinaan Tomin levyjä kuunneltavaksi. Ne eivät olleet aikaisemmin vaikuttaneet minuun mitenkään ja en silloin kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota. Kunnes eräänä kesänä levyt yhtäkkiä kolahtivat kovasti. Tykkään Tomin tyylistä esittää laulunsa sekä laulujen sanoituksista, jotka yhdistyivät omiin elämänkokemuksiini. Tästä inspiroituneena aloin tekemään omia teoksiani, jotka ovat minun versioitani Tomin lauluista.

Teen töitäni kotona ja maalaan pääasiassa öljyväreillä. Kuuntelen usein päivällä musiikkia autoa ajaessani ja iltaisin tai varhain aamulla syntyvät teokseni. Teen taulujen lisäksi käsitetaidetta, jossa esineelle annetaan uusi tarkoitus taiteen keinoin. Kun löydän hienon esineen, teen siitä taideteoksen. Niin kuin romukauppiaalta ostamastani ilmanputsarista, jonka kylkeä koristavat nyt erään Tom Waitsin laulun sanat, kertoo Outi.Ääni kuin ruostunut saha

Tom Waits on tunnettu karheasta äänestään ja minusta hänen äänensä oli kuin ruostunut saha. Löysin kirpputorilta vanhoja ruosteisia sahoja, joihin ryhdyin maalaamaan Tomin laulujen sanoja. Sahat ovat käänteisiä taideteoksia. Toisella puolella saattaa olla synkempi teksti, kuten Evertyhing goes to hell ja toisella puolella tämän vastapainoksi vaikka kauniita kukkia. Sahan voisi ripustaa oveen kertomaan millä tuulella talossa ollaan.

Ihmisten suhtautuminen näihin teoksiin on ollut vaihtelevaa. Toisten mielestä ideani on hauska, toiset mieltävät sahat hyvin väkivaltaisiksi tai näkevät ne pelkkinä huonoina sahoina. Miehet saattavat tarkastella sahojen teriä ja miettiä voiko niitä vielä terottaa, naurahtaa Outi.

Postia Suomesta

Ajattelin lähettää Tomille tervehdyksen Suomesta, johon liitän kuvia töistäni sekä tekstin: Dear Tom, come to Finland! Harkitsen jopa jonkin teoksen lähettämistä hänelle. Mikäli päätyisin siihen, lähettäisin hänelle varmaankin Don’t go into the barn tai Who are you -taulun. Tom oli esiintymässä Tavastialla vuonna 1977, mutta sen jälkeen hän ei ole käynyt Suomessa. Olisi ihanaa, jos hän tulisi tänne uudestaan, huokaisee Outi.
En skeittaa itse, mutta maalaan skeittilautoja

Arvostan suuresti ihmisiä, jotka skeittaavat ja toivon, että saisin maalaamiani skeittilautoja kaupaksi alan harrastajille. Muutaman olen jo myynyt ja mielelläni myisin enemmänkin. Yhdestä laudasta en kuitenkaan luovu. Pidin Luonnonhistoriallisessa museossa näyttelyn Suomen uhanalaisista eläimistä ja sitä varten maalasin Naali-skeittilaudan. Se on erittäin tärkeä minulle.

Ostan näitä skeittilautoja kirpputoreilta halvalla, joskin aika vähän niitä nykyään löytää. Ne ovat hauskan näköisiä esineitä, joita olen maalauksen jälkeen ripustanut seinälle esim. hyllyiksi. Koko skeitti kulttuuri on mielestäni niin hauska, että ihan solidaarisuudesta ripustan lautoja seinälle. Itse en skeittaa, mutta se olisi aivan ihanaa oppia.

Toimiessani luokanopettajana ala-asteella, pidin lapsille skeittilautojen maalauskurssin, jonne lapset toivat omat skeittilautansa mukanaan. Kurssilla laudat hiottiin, maalattiin ja lakattiin lopuksi, jotta ne kestävät käytössä paremmin. Samat työvaiheet ovat omissa töissänikin, joskin lasten kanssa käytin akryylivärejä öljyvärien sijaan. Pidän skeittilautojen maalauskursseja mielelläni jatkossakin, vinkkaa Outi.𑂽

- Nelli -

Täältä löydät Tom Waitsin musiikkia ja tiukkaa faktaa:

Kommentit

Suositut tekstit